Susitikimas Taline

2022 metų spalio 21–22 dienomis Taline (Estija) įvyko seinai planuotas ir dėl COVID19 pandemijos ilgai atidėliotas susitikimas su Estijos uždegiminių žarnų ligų asociacijos (EPSS) vadovu Janek Kapper. Dalis mūsų asociacijos narių Janek’ą turėtų prisiminti dar iš praeitų jo vizitų Lietuvoje, kai jis prisijungė prie mūsų vasaros susitikimų Žemaitijoje ir Aukštaitijoje.

Susitikimo metu aptarėme galimybes bendradarbiauti ir veiksmų gaires bendriems projektams. Išsirinkome kelis projektus: „Open your mind” žaidimo adaptaciją mūsų šalyse ir pirmojo Baltijos šalių UŽL asociacijų susitikimo rengimą. Tad keletas žodžių apie juos.

„Open Your Mind!“ – tai Olandijos asociacijos (Crohn & Colitis NL) sukurtas kortelių žaidimas, skirtas pokalbiui tarp sergančiojo ir šeimos narių, draugų, gydytojų ar kolegos. Žaidimo turiniu ir atmosfera siekiama platesnio sergančiojo supratimo, palaikymo. Jis ypač aktualus tarp sergančiojo vaiko ir tėvų, siekiama geresnio abipusio supratimo. Daugelis žaidimo klausimų ir teiginių modeliuoja įvairias gyvenimiškas situacijas, kurios leidžia geriau suprasti, kodėl vienaip ar kitaip sergantysis elgiasi, ką jis jaučia ir ko tikisi iš aplinkinių. Žaidimo pavyzdį (tarp tėvo ir sergančios dukters) galite peržiūrėti, sekdami šią NUORODĄ (įgarsinimas olandų k., tiktrai anglų k.).

Kitas dienotvarkėje klausimas buvo Baltijos šalių susitikimas. Būtent su Janek’u ir esame susipažinę dalyvaudami panašiame Šiaurės šalių (Nordic, COPA) susitikime. Patirties ir žinių apsikeitimas visuomet duoda impulsą tobulėti, įgaunama naujų idėjų, kaip galima būtų asociacijos veiklą vystytis toliau. Nutarta susitikimą organizuoti sekančiais, 2023 metais, ir tikėtina, Lietuvoje.

Atgal į naujienų sąrašą